Geçtiğimiz yıl 42 yaşındayken geçirdiği epilepsi krizi sonrası hayatını kaybeden gazeteci ve aktivist Şaban Dayanan için, Galata Fotoğrafhanesi, İHD, Nar Photos, redfotoğraf, Tütün Deposu, ve wênegehaKED tarafından “Seyir Defteri: İnsan Hakları Mücadelesinde Bir Ömür: Şaban Dayanan” başlıklı bir sergi açıldı. 21 Temmuz 2012 tarihinde Tütün Deposu’nda açılan sergi beş bölümden oluşuyor. Serginin büyük kısmında Dayanan’ın hak mücadelelerine çevirdiği kamerasının kaydettikleri yer alıyor. Diğer bir bölümde, mücadelesine tanıklık etmiş fotoğrafçı dostları Ahmet Şık, Alaattin Timur, Ali Öz, Cevahir Buğu, Fatih Pınar, Gençer Yurttaş, İhsan Kaçar, Kerem Uzel, Mehmet Kaçmaz, Mehmet Özer, Nihat Karadağ, Özcan Yaman, Özcan Yurdalan, Paşa İmrek, Serra Akcan, Tolga Sezgin, Umut Kaçar, Volkan Doğar, Yücel Tunca ve Zeynep Kuray’ın, yakın tarihin insan hakları mücadelesinden kesitler gösteren fotoğrafları sunulmuş. Sonraki bölümde pek çok farklı fotoğrafçı tarafından yaşamının her alanından farklı Şaban Dayanan portreleri sergilenirken, bir diğer bölümde ise hakkında yazılmış ve çizilmiş haberler ve belgelerden oluşturulmuş kolaj yer alıyor. Ayrıca Dayanan’ın Aram Tigran belgeseli de gösteriliyor.
Kuruluşunda yer aldığı ve son yıllarında çalışanı olduğu Tütün Deposu’nun koordinatörülüğünü yapan Asena Günal “Şaban’ın hayali birgün burada bir sergi açmaktı, tabii bu şekilde olması çok hazin” dedi. İnsan hakları aktivisti ve avukat Eren Keskin, hep güler yüzlü ve neşeli hatırladığı Dayanan’ın yardımseverliğini ve zor zamanlarda her türlü engelin üstesinden gelme kabiliyetini anlattı. İHD’den Ümit Efe ve redfotoğraf’tan Özcan Yaman’ın konuşmalarının ardından söz alan eşi Nurten Dayanan ise Şaban’ın bu hayalinin gerçeğe dönüşmesinde katkısı olan herkese çok teşekkür etti.
04 Ağustos’a kadar açık kalacak olan sergi, “herşeyden önce, sevgili dostumuzun gönlümüzden ırak olmayacağını söylemenin bir yolu”, aynı zamanda Şaban’nın da bize, bir hayatın uzunluğunun, yaşanılan yıllarla hesaplanamayacağını hatırlatmasının bir vesilesi.