21.12.2024

DİYARBAKIR FOTOĞRAF GÜNLERİ

Yazı ve Fotoğraflar: Sedef Özge Haberi Oku

  • SümerPark'taki serginin açılışından

Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen; Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi (GFFA), Geniş Açı Proje Ofisi (GApo), NarPhotos ve Fotoğraf Vakfı'nın desteklediği Diyarbakır Fotoğraf Günleri, Diyarbakır'da devam ediyor. Fotoğraf Günleri kapsamında, 27 Mart - 7 Nisan tarihleri arasında SümerPark Amed Sanat Galerisi ve Cigerxwîn Kültür Merkezi'nde sergiler, atölyeler, seminerler ve film gösterimleri düzenlendi.

SümerPark'taki serginin açılışını, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Bu yıl ilk kez düzenlenen Diyarbakır Fotoğraf Günleri'nin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine inancını dillendiren Baydemir, sergiye katılan fotoğrafçılarla çalışmaları hakkında teker teker sohbet etti.

Osman Baydemir, Gülnaz Bingöl'le fotoğrafları üzerine sohbet ediyor.

Orhan Cem Çetin, sergiye, devam eden bir proje olarak tanımladığı ve fotoğrafları metinlerle eşleştirdiği "Herkes için Duvar Kağıtları" ile katıldı.

Silva Bingaz, erkek kardeşi tarafından "kocasına itaatsizlik" gerekçesiyle vurulan ve çocuklarına kavuşma mücadelesi, Irak'ta başlayıp İstanbul üzerinden Almanya'da sona eren Beyan'ı anlattığı "Beyan" başlıklı çalışmasını sergiledi.

Geniş Açı Proje Ofisi, yapımcılığını yürüttükleri "Avrupa'nın Sınırları" ve "Orta Ölçekli Kent" projeleriyle sergiye katıldı.

Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi kapsamında sergiye katılan fotoğrafçılar ve çalışmaları şöyle:

Deniz Pekkıyıcı, Antakya'daki Nusayri'leri anlattığı "Mınnına"yı sergiledi.

Füsun Karaman, Ayvansaray Tokludede Türk Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm sürecini anlattığı "Sürgün"ü sergiledi.

Gülnaz Bingöl, Kasımpaşa Bedrettin Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm öncesi mahalle yaşamını anlattığı "Bedrettin"i sergiledi.

Sedef Özge, Burgazada'da bir faytoncunun atlarla ortak yaşamını anlattığı "Faytoncu"yu sergiledi.

Yaşar Eti, Meriç kıyısındaki bir köyde babasının hatıralarının izini fotoğraflarla sürdüğü "Hatırlamak"ı sergiledi. 

DİFAK'lı fotoğrafçıların fotoğraflarından oluşan sergi, Cigerxwîn Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

Diyarbakır Fotoğraf Günleri kapsamında, GFFA kurucularından ve eğitimcilerinden Yücel Tunca, Diyarbakırlı fotoğrafçılarla bir İleri Fotoğraf atölyesi yürüttü.

GFFA eğitimcilerinden Sevgi Ortaç, Diyarbakırlı fotoğrafçılarla "Birlikte Üretmek" konulu bir multimedya atölyesi düzenledi. Atölye katılımcılarının kolektif olarak hazırladıkları video, Sevgi Ortaç'ın sunumuyla değerlendirildi. Aynı sunum kapsamında, Türkiye ve Ermenistan'dan fotoğrafçıların kolektif çalışması "Beklemekten Öte" multimedya belgeselleri gösterildi.

Fotoğraf Günleri kapsamında ilk haftasonu düzenlenen söyleşiler:

Fotoğraf Vakfı kurucularından ve GFFA eğitimcilerinden Özcan Yurdalan, söyleşisinde fotoğraf evreninin farklı dünyalarını anlattı ve bu dünyaların bir nevi yüzeysel bir kesişim noktası olan "Hobi fotoğrafçılığı"nın bir yandan fotoğrafın yaygınlaşmasını sağlarken, diğer yandan içeriği boşaltması nedeniyle fotoğrafı sakatlayabileceğine dikkat çekti. Yurdalan, özellikle kulüplerde yaygın olan "güzel" fotoğraf çekme anlayışının fotoğrafın içini boşalttığını ve fotoğrafta "içerik"in öne çıkması gerektiğini, fotoğrafın bir "hikaye" anlatma aracı olduğunu vurguladı.

Özcan Yurdalan, beyaz tahta üzerine çizdiği fotoğraf dünyalarını anlatırken

Orhan Cem Çetin, düzenlediği söyleşide "Fotoğrafın sonu mu?" sorusunu, Avrupa ve Amerika sanatından ve fotoğrafından örneklerle tartıştı. Fotoğraf alanında biçimsel açıdan artık yeni ve denenmemiş bir yaklaşım üretmenin imkansız olduğunu, bu anlamda fotoğrafın sonunun gelmiş olduğunu düşündüğünü belirten O. Cem Çetin, bu noktada fotoğrafçının belki de tarihsel bir sorumluluktan kurtularak özgürleşmiş olabileceğini belirtti.

Orhan Cem Çetin, fotoğrafın sonunu tartışırken

Geniş Açı Proje Ofisi'nin kurucuları Serdar Darendeliler ve Refik Akyüz, konu kararlaştırmaktan fon bulmaya ve fotoğrafçılarla eğitmenleri bir araya getirmeye kadar proje süreçlerinin nasıl ilerlediğini anlattı ve gerçekleştirdikleri projelerden örnekler verdi.

Serdar Darendeliler ve Refik Akyüz, "proje yapımcılığı" olarak tanımladıkları rollerini anlatırken

Silva Bingaz, "kişisel fotoğrafçılık" yaklaşımını Japonya'da gerçekleştirdiği "Doğu'nun Kıyısı" çalışmasını örnekleyerek anlattı ve fotoğrafta biçimsel "klişe"lerden kaçınmanın öneminin altını çizdi.

Yücel Tunca, "Sosyal Belgesele Giden Yolda Kişisel Belgesel" konulu bir sunum yaptı ve bu kapsamda Berge Arabian, Kaan Sofuoğlu ve Meryem Torun'un çalışmalarını değerlendirdi.

Erden Cantürk'ün Neneme Mektup ve Işık Doğudan Yükselir adlı fotoğraf çalışmaları gösterildi. Gösterimlerin ardından BBC tarafından hazırlanan The Genius of Photography belgeselinin ilk bölümü sunuldu.

Murat Yaykın, 11 Eylül ve Ebu Guraib Cezaevi'nde çekilen fotoğrafları ele aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

NarPhotos'tan Serra Akcan, Vivian Maier'i Fotoğraflarından Tanımak başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Akcan'ın ardından Erhan Arık'ın  Horovel multimedya çalışması izleyicilerle buluştu. Günün sonunda Serra Akcan'ın katıldığı Fotoğraf Ajanslarının İşlevleri hakkında bir söyleşi yapıldı.

Söyleşiler, 7 Nisan Pazar tarihine kadar SümerPark Amed Sanat Galerisi ve Cigerxwîn Kültür Merkezi'nde devam edecek. Sergiler 13 Nisan tarihine kadar görülebilir.

Sergide yer alan işlerden bazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Beyan (Silva Bingaz):

http://silvabingaz.com/index.php/project/beyan/

Herkes İçin Duvar Kağıtları (Orhan Cem Çetin):

http://wp.me/p1aATY-tt

Avrupa'nın Sınırları (GApo):

http://vimeo.com/61456351#at=0

Mınnına (Deniz Pekkıyıcı):

http://www.fotografakademisi.org/galeri.aspx?pid=722&uid=719

Bedrettin (Gülnaz Bingöl):

http://www.fotografakademisi.org/galeri.aspx?pid=726&uid=719

Sürgün (Füsun Karaman):

http://www.fotografakademisi.org/galeri.aspx?pid=725&uid=719

Hatırlamak (Yaşar Eti):

http://www.fotografakademisi.org/galeri.aspx?pid=749&uid=733

Faytoncu (Sedef Özge):

http://sedefozge.moonfruit.com/#/coachman/4573555382

NarPhotos: www.narphotos.net

Diyarbakır Fotoğraf Günleri programı ve DİFAK hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz:

http://difak.net/