Bergamalılar yaşam alanlarını tehdit eden altın madenlerine karşı mücadelelerini Bergama Kaymakamlığı aracılığıyla İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dilekçe vererek sürdürüyor.
Mahkemeler tarafından durdurma kararları alınmasına rağmen farklı yollar deneyerek faaliyetlerine devam eden ve hatta faaliyet alanlarını genişletmeye çalışan maden şirketlerine karşı Bergama Kaymakamlığı'na teslim edilen 67 itiraz dilekçesinde Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin Ovacık Altın Madeni 2009/7 projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen ÇED raporu hakkında ÇED olumsuz kararı verilmesi talep edildi.
Dilekçede "TC Anayasası'nın 56. maddesinde tanınan haklar ile yüklenen ödeve dayanarak; Ovacık Altın Madeni İşletmesi ile ilgili ‘Anayasa ve doğanın yasaları yok sayılarak' başlatılan ÇED sürecini meşru bulmuyorum, düzmece nihai ÇED raporuna itiraz ediyorum." denildi. Dilekçe metninin devamında "Anayasanın ‘Hukuk Devleti' ilkesini düzenleyen 2. maddesi ile yargı kararlarının bağlayıcılığını düzenleyen 138. maddesi gereğince şimdi yapılması gereken çevreyi ve hukuku kirleten Ovacık Altın Madeni işletmesinin temelli kapatılması, sorumluların cezalandırılması, zararların giderilmesidir." denildi.
Dilekçelerin tesliminden önce Kozak Yaylası Yukarıbey Köyü'nden Nezihe Solak'ın okuduğu Kozak Yukarıbey Çevre Derneği ile Bergama Çevre Platformu'nun ortak imzalı basın bildirisinde de "Bayramı bize zehir edenleri lanetliyoruz! Kapukaya'da ve Kozak Yukarıbey'de altın madenine izin verilmiştir. Kapukaya'da 325 tane çam ağacı kesilecektir. Bu ağaç katliamına ur demek için itiraz ediyoruz! Ovacık'ta mahkeme kararı uygulanmıyor, maden kapatılmadığı gibi şirket şimdi de gözünü Kozak Yaylası'na dikmiştir. Bayramı bize zehir edenleri bir kez daha lanetliyoruz! (…) Tüm halkımızı Kozak ile, Kapukaya ile dayanışmaya bekliyoruz. Gün içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın hakkını verme günüdür." denildi.