Yılbaşına günler kala Milli Piyango İdaresi’nin 45 milyon lira büyük ikramiye vermesi nedeniyle bu yıl da Eminönü Meydanı’ndaki Bahçekapı Nimet Abla Gişesi’nde yüzlerce kişi uzun kuyruklar oluşturuyor.
Asıl ismi Melek Nimet Özden olan Nimet Abla 1899 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1928 yılında eşinin Eminönü’ndeki dükkânında (o günlerdeki adıyla Türk Tayyare Cemiyeti) sattığı Milli Piyango biletlerinin paraları tahsil edilemeyince iflasın eşiğine gelen aile, Nimet Abla’nın girişimiyle kurtuldu: Nimet Özden, Türk Teyyare Cemiyeti’den bayiilik aldı. 1931 yılında sattığı bir bilete büyük yılbaşı ikramiyesi olan 100 bin liranın çıkması ve basının bu durumu fotoğraf ve röportajlarla kamuoyuna duyurması, Nimet Abla Gişesi’ne ün kazandırdı. 1938’de Eminönü'deki istimlak çalışmaları nedeniyle şimdiki yerine taşınan bilet gişesi, giderek Türkiye çapında da tanındı. 1970’lere kadar şans dağıtmaya devam eden Nimet Özden hastalanıp felç geçirmesi sonucu 28 Temmuz 1978 yılında vefat etti.
Milli Piyango denilince ilk akla gelenlerden biri olan Nimet Abla Gişesi, Eminönü Meydanı’ndaki merkezinin dışında Bakırköy ve Sirkeci’deki diğer gişelerinde de bilet satışına devam ediyor. Sadece İstanbullular değil Türkiye’nin çeşitli illerinden ve hatta Avrupa’nın birçok yerinden gelenler yılbaşı biletlerini saatlerce kuyrukta bekleyip Nimet Abla Gişesi’den almayı tercih ediyorlar.
Bazı kaynaklara göre Türkiye’de satılan biletlerin yüzde 10’u; Eminönü’deki merkez gişede proje müdürü olarak çalışan Abdulkadir Dudurga’ya göre ise, Milli Piyango İdaresi’nin tüm biletlerinin yüzde 35’i Nimet Abla gişelerinden satılıyor. En son 2011 yılında 35 milyon liralık yılbaşı ikramiyesi, Nimet Abla Gişesi’nden satılan bir çeyrek bilete çıkmıştı.
Nimet Abla Gişesi’nde sabahın erken saatlerinden geceyarısına kadar bilet satışı devam ederken gişe önündeki birçok seyyar bayii de kuyruğa girmek istemeyenlere “aynı bilet, aynı şans”, “şansınız varsa bizden de çıkar” diyerek ellerindeki biletleri satmaya çalışıyorlar.